HISTÒRIA

OLEUM NATURALE Orgànic , vol ser la continuació de la feina feta per la família des de que al 1.901, compra la finca «La Plana del nom de Déu», al Bisbat de Tortosa, al llarg del temps a la finca es conrea oliveres,vinyes,fruiters i blat, elements bàsics per la família , ja que al poble de Rasquera tenia un forn de pa.

El iaio Quicon porta la finca dels 40 als 80, amb la seva filosofia de vida de tranquil·litat i perseverància , destrés de la seva mort la finca queda uns anys abandonada, és quan el pare es jubila anticipadament i es fà pagés , emprenent l’aventura de l’oli d’arbequina.

Planta tota la finca d’oliveres arbequina i comença a plantejar un canvi en les rutines de cultiu que es solien fer, avança la collita al novembre, busca molins amb maquinària moderna per buscar un oli molt més fí i de qualitat, cosa que li porta a guanyar diversos anys , la Fira de l’oli de Jesús.

Quan al 2.013 prenem les regnes el meu germà i jo, fem un altre pas endavant, buscant la màxima qualitat com a objectiu principal, basat en:

-inici d’agricultura ecològica

-avançament de la collita a l’octubre

-buscar la millor maquinària per elaborar-lo

 

 

 

CULTIU

Després de la collita, ja comencem la poda de les oliveres,( encara que hi ha gent que ho deixa pel febrer-març ), vigilant que amb les humitats no ens afecte el repilo, un fong que pot secar les rames i fer caure les fulles,afectant greument la producció. Es tracta amb coure de registre ecològic.

A la primavera s’inicia el moment on l’arbre desperta, es produeix la brotació i la floració, aquí cal tindre en compte el prays, una oruga que ens pot produir la caiguda del fruit, per evitar-la, fem servir terra de diatomees, una pols de roca inoqua, que per la seva estructura trenca la cutícula dels insectes i produeix la seva deshidratació i mort.

Durant l’estiu i en plé creixement de l’oliva, hi ha el perill més gran en el cultiu de les oliveres, que és la mosca de l’oliva, és una plaga present a totes les plantes del gènere Olea i és qui més condiciona la qualitat de l’oli, en el procés del cultiu. Es tracta amb caolí , una altra pols de roca que en embrutar l’oliva no la fa apetent a la mosca per dipositar la seva cria.

 

 

 

COLLITA

Una de les claus per obtenir un oli de qualitat, és una collita avançada al més d’octubre, amb una oliva que està al màxim de polifenols i tocoferols amb un màxim respecte pel fruit i una ràpida molta de l’oliva.

A OLEUM NATURALE Orgànic collim les olives amb borrasses, fent-les caure amb vibrador + pinta elèctrica, les dipositem en petites caixes de fruita per un bon airejament i que l’oliva no s’escalfi, ja que es produiria una oxidació i perdua de qualitat i són portades al molí en poques hores.

 

 

 

MOLÍ

El procés final per l’obtenció de l’oli, és la molta, punt clau i vital per definir quin oli vols tenir, és per això que OLEUM NATURALE Orgànic confia aquesta delicada feina a un dels millors molins de la Península (gràcies Eduard), amb maquinaria d’última generació i amb un procés de baixa oxidació, que ens permet obtenir el millor oli possible de les nostres olives.

El primer pas és el rentat de les olives i la separació de fulles i branques, l’oliva neta passa al molí de martells on les olives triturades es converteixen en una pasta aromàtica que tot seguit s’envia a les batedores. El batut a baixa velocitat agrega les micro gotes i en poc temps veiem sorgir l’oli de la pasta, es transvasa al decantador on separem l’oli i el filtrem amb plaques de cel·lulosa.

Tot el procés s’adapta a cada varietat i grau de maduració, es disposen sensors de temperatura, tant a trituradora, batedora i decantador, mantenint-la al voltant dels 25º.

Aquest sistema de processat és de baix impacte oxidatiu i permet obtenir els millors resultats aromàtics, obtenint així el oli d’oliva verge extra OLEUM NATURALE Orgànic